Image

Prezydenci wyjechali najedzeni

2016-10-17
Łańcut
Dnia: 2016-10-16
image

Restauracja Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie (Rynek 13-14) została wybrana do obsługi kulinarnej spotkania prezydentów Grupy Wyszehradzkiej na zamku w Łańcucie.

- W wybranym przez naszych gości menu staraliśmy się oddać regionalny smak i charakter dań rodem z Podkarpacia – wyjaśnia Wojciech Ożóg, manager Hotelu Ambasadorskiego. - Ciekawostką jest to, że wszystkie napoje, w tym również wina były z naszego regionu.

Prezentowane menu przygotowano na spotkanie prezydentów w piątek, 14 października br. Na lunch na przystawkę zaserwowano tatara z wędzonego pstrąga w zestawie z żytnim chlebem pieczonym na liściach kapusty, a do tego klasyczne, podkarpackie prozaiki. Danie główne stanowiły pierogi z soczewicy z ziołami na salsie pomidorowej. Całość zamykał deser jogurtowo-malinowy.

Z kolei kartę na wystawny obiad w Sali balowej zamku łańcuckiego rozpoczynała przystawka w postaci sałatki z owczym serem wędzonym, suszoną żurawiną, pomidorami i sosem ziołowym. W jesienne klimaty wprowadziła kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym i prażonymi pestkami dyni. Akcentem związanym z tradycją kulinarną stolicy regionu było danie główne: sandacz po rzeszowsku z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami. I wreszcie na deser klasyczny torcik czekoladowy z musem miętowym.

- Naszym wspaniałym gościom bardzo smakowały podkarpackie specjały – zapewnia Wojciech Ożóg.

Czytaj również

2019-01-23

Pierogi z długą tradycją

„Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie to rodzinna firma założon...

Czytaj więcej
2019-01-23

W Podkarpackiem zima tworzy bajkowe klimaty

Wystarczył krótki niedzielny wypad w teren, aby się przekonać, że...

Czytaj więcej
2019-01-23

Dukielskie specjały „made in Jasiołka”

Gdy szukamy dobrej szynki, kiełbasy, kabanosów czy innych klasycznyc...

Czytaj więcej
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej