
Ulica Mickiewicza znajduje się w sąsiedztwie kolbuszowskiego Rynku, a jej część – przy której stoi kamienica – to pasaż wyłączony z ruchu samochodowego. Restauracja jest dwukondygnacyjna. W pomieszczeniu na parterze, do którego wchodzimy z ulicy, zaskoczy nas jego „mieszkalny” charakter. Znajdziemy tu obrazy lokalnych artystów, dawne rzemiosło artystyczne i rękodzieło, a także stare umeblowanie. Drugie pomieszczenie zajmuje podpiwniczenie, wejście do niego jest od tyłu, od strony małego ogrodu.
Potrawy przygotowywane są na podstawie receptur zaczerpniętych z tradycji regionu. I tak sięgająca rodowodem Wiednia zupa ziemniaczana swoją recepturę ma w koszarach C.K. Austrii. Restaurację można określić jako „eldorado” pierogów. W karcie jest ich dziewięć rodzajów, ale oprócz klasycznych farszy na ruskie, albo z grzybami, kapustą czy kaszą niezwykle smaczne są zestawy z owocami, wśród których wyjątkowe są pierogi z malinami z syropem. Przepis na kotlet po polsku z kurkami pochodzi z kuchni Hubków w Niwiskach. Ale daniem, które pozostaje na długo w pamięci jest przekładaniec z chlebem, przepis z majątku Tyszkiewiczów w Weryni. Wykonany z chleba i mięsa wieprzowego, tradycyjnie wykorzystywany był podczas polowań na kaczki i kuropatwy.
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej to skansen prezentujący kulturę Lasowiaków i Rzeszowiaków, zamieszkujących niegdyś tereny płn. części obecnego Podkarpackiego, z przełomu XIX i XX w. Na niemal 30 ha eksponowanych jest ponad 80 obiektów dużej i małej architektury drewnianej.
Są tu chałupy, budynki inwentarskie, stodoły, spichlerze, maneż, bróg, budynki przemysłów wiejskich: młyn wodny, wiatraki, kuźnie, olejarnia i garncarnia, budynki użyteczności publicznej, a także kościół św. Marka Ewangelisty. Budynki przedstawione zostały w ich naturalnych relacjach i środowisku podobnym do tego, które im kiedyś towarzyszyło. Większość wnętrz mieszkalnych i gospodarczych urządzono sprzętami właściwymi dla danego miejsca i czasu, które jednocześnie opowiadają o codziennych zajęciach domowych Lasowiaków i Rzeszowiaków.
Restauracja C.K. Galicja jest czynna codziennie: poniedziałek–piątek w godz. 7.30–18.00, sobota–niedziela w godz. 7.30-15.00.
Dane teleadresowe: 36-100 Kolbuszowa, ul. Mickiewicza 15, +48 17 227 11 54, +48 605 438 473