Karczma usytuowana jest w centrum handlowo-przemysłowym miasta. Obiekt ma ciekawą bryłę, z mocno zaakcentowanymi detalami z drewna. Wnętrze zdobią stare meble, obrazy i dawne reklamy zawieszone na ścianach, a także spora kolekcja glinianych figurek znanej artystki ludowej z Medyni Głogowskiej – Władysławy Prucnal.
Przygotowywane są tu tradycyjne dania kuchni regionalnej i polskiej. Na dobry początek czeka chleb wiejski ze smalcem, proziaki z masłem czosnkowym, z tytułem Agro Polska, czy ziemniak faszerowany farszem kapuściano-mięsno-grzybowym po rzeszowsku (wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych). Z zup wybieramy np. żurek dynowski, krupnik, zupę jarosza (kartoflankę), barszcz czerwony wiejski lub kapuśniak. Na każdy weekend jest też rosół z wiejskiej kury z domowym makaronem.
Mocną stroną są ręcznie robione pierogi – cztery rodzaje – w tym z kapustą i grzybami oraz kresowe. Wyróżniają się gołąbki w liściach winogron, wyjątkowy smak żeberek w kapuście i golonki bez kości. W sobotę przygotowywany jest czulent, potrawa żydowska – jednogarnkowe danie z mięsa wołowego, fasoli, cebuli i kaszy pęczak. W menu figurują także: wędzone śliwki w boczku, zrazy polskie z sosem, karkówka pieczona w sosie borowikowym, a w sezonie grillowany oscypek od bacy Wojtka Komperdy. Na deser placek Rzeszowiak (na Liście Produktów Tradycyjnych).
Dane teleadresowe: 35-105 Rzeszów, ul. Przemysłowa 3
Telefon: +48 17 866 88 66, +48 17 866 88 78
Email: @gosciniec.rzeszow.pl